Tudástár

Elakadtál? Kérdésed van?
Böngészd át a tudástárban szereplő útmutatóinkat vagy keress minket elérhetőségeinken!

Bérlés naptár és lista

Bérléseinket több módon is láthatjuk. Alapértelmezett mód a naptár nézet. Itt baloldalt láthatjuk a járműveinket kategória szerint csoportosítva. Ezek az elemek alkotják a naptár sorait. A naptár oszlopai a naptári napokból állnak. Az itt lévő keresőkkel megadhatunk egyszerre több feltételt is a találatok szűkítéséhez, ezzel egyszerűsítve például régi bérléseink megtalálását, vagy egyszerűbb kimutatások készítését.

Naptár nézet

Naptár nézetben egy adott időszak napjait láthatjuk felsorolva. Ez az időszak alapértelmezetten 10 nap (az aktuális naphoz képest 4 nappal korábbi és 5 nappal későbbi napok). A naptár felett található dátumválasztóval lehet módosítani a látni kívánt időszakot. A naptárban megjeleníthető időszak maximum 31 nap lehet. (Abban az esetben, ha a kiválasztott időszak meghaladja a 31 napot, akkor a legkorábbi kiválasztott dátumtól számítjuk a 31 napot.) A kiválasztásának legegyszerűbb módja, hogy a látni kívánt időszak első és utolsó napját egy-egy kattintással kiválasztjuk, ezt követően a naptár automatikusan frissülni fog.

A naptár cellái arányosak, így a bérlés idejét nem csak a megjelenített idő szerint láthatjuk, hanem a naptárban való elhelyezkedése alapján is. Egy cella 24 részből áll, amelyek egy-egy órát szimbolizálnak.

Az aktív járműveket csoportosítva jelenítjük meg, így különülnek el egymástól. Alapértelmezetten a csoportosítás a járművek kategóriája alapján történik, amit a jármű adatlapján lehet beállítani, új kategóriát pedig a Beállítások oldalon Jármű kategóriák menüpont alatt lehet felvenni és módosítani. Ezenfelül a naptár felett található Rendezés listából választhatjuk a Szabad napok szerinti rendezést. Ebben az esetben a járműveket úgy rendezzük, hogy az aktuális naphoz képest mennyi nap múlva lesz az első bérlés.

Új bérlést a naptár felett lévő Új Bérlés gombbal, a Gyorsmenüben található Új bérlés gombbal, vagy a naptárban az adott jármű sorában lévő napra kattintva lehet felvenni.

A naptárban színnel jelölt téglalapok jelzik a bérléseket. A színeket az adott bérlés kategóriája határozza meg, amit a Beállítások oldalon a Bérléstípusok menüpont alatt lehet felvenni és módosítani. Ezeken a téglalapokon látható a bérlés kezdetének ideje (bal felső sarok), a bérlés végének ideje (jobb alsó sarok) és a bérlő neve (középső rész). A bérlés ideje óra-perc formátumban jelenik meg. Abban az esetben, ha a bérlés ideje az aktuálisan megjelenített időszakon kívülre esik, akkor az időszak dátumként jelenik meg. Amikor az egérmutatót a bérlés fölé visszük, akkor szintén a fenti adatok láthatjuk.

A naptárban van lehetőségünk szűrni is a naptár feletti szűrővel. Ez a szűrő a kiválasztott időszakra vonatkozik. Szűrésnél szerepel a Szabad járművek, amit ha kiválasztunk, akkor a naptárban csak azok a járművek jelenek meg, amikhez a kiválasztott időszakra (dátum választóban megjelölt időszak) nincs aktív bérlés. További lehetőség lehet még a járművek kategóriája és gyártmánya.

Lista nézet

Lista nézetben a bérléseket egy listába felsorolva láthatjuk. Ebben a nézetben az összes bérlést láthatjuk, olyanokat is, amik a naptárnézetben nem jelennek meg. Itt láthatjuk azokat a bérléseket is, amiknél nem lett meghatározva a bérlés ideje, vagy a bérlés egy már archivált járműhöz tartozik.

A lista felett van egy gyorsszűrés: Hét (aktuális hét), Hónap (aktuális hónap) és Dátum nélkül (összes dátum nélküli).Az oszlopokat kedvünk szerint lehet sorba rendezni és a szélességüket állítani. Vissza is lehet állítani az eredeti formájába a jobb oldalt lévő Elrendezés visszaállítása gombbal. A mellette lévő Export Excelbe opcióval exportálhatjuk a listában szereplő adatokat egy Excel táblázatba.

Az oszlopok tetején található a keresőmező, amivel rákereshetünk az adott oszlop tartalmára. Az oszlop nevére kattintva tudjuk rendezni a sorokat.

Mindkét nézetben egy bérlésre rákattintva négy opció közül lehet választani: Megnyitás, Módosítás, Kiadás, Visszavétel.