Tudástár

Elakadtál? Kérdésed van?
Böngészd át a tudástárban szereplő útmutatóinkat vagy keress minket elérhetőségeinken!

Járművek

A járművek fülön elérhető az összes jármű. Itt kiválasztva egyet tudjuk azt szerkeszteni, illetve itt tudunk felvenni új járművet is.

Az első oszlopban szereplő  ikonnal megnyithatjuk az adott járműhöz tartozó szerviz oldalt.

Új jármű


Az Új jármű gomb a járművek lap jobb felső oldalán található meg, erre kattintva lehet új járműveket felvenni a rendszerbe.

Kattintás után egy űrlap jelenik meg előttünk, ahol a járművel kapcsolatos adatokat kell kitölteni. Vannak kötelező mezők, mint például rendszám, gyártmány, amelyek nélkül nem lehet menteni az új járművet. A rendszám, alvázszám és a motorszám nem egyezhet meg másik felvett járműével, de ezt jelzi is nekünk a rendszer. Vannak olyan mezők, amelyek a Beállítások menüpont alatti, járműhöz kapcsolódó lapról származnak, ezek: kategória, kivitel, üzemanyag, váltó, gumik és az egyedi mezők. Fontos kiemelni, hogy a Naptár nézetben a kategória alapján kerülnek listázásra a felvett járművek. Ezeket csak a Beállításokban lehet felvenni vagy módosítani.

A felületen beállítható minden járműhöz szervizintervallum megtett km-re, illetve eltelt időre nézve is. A rendszer figyelmeztetést fog küldeni a következő esedékes szerviz előtt minden jármű esetén, ahol meg vannak adva ezek az értékek.

A mezőket megfelelően kitöltve leérünk a lap aljára, ahol találkozunk a bérleti díj és a tartozék táblázatokkal.

A bérleti díjnál megadhatjuk a jármű bérletidíjját sávosan, hogy a bérlés hányadik napjától kezdve menyi az adott pénznemben. (a képen látható, hogy a jármű napi bérleti díja 3000 forint, de ha a bérlés hét vagy attól több nap lenne, akkor már csak 2500 forint) Több sáv is megadható, de egynek mindig lennie kell.  Az itt megadott értékek alapaján számolja a rendszer a bérlésen a bérleti díjat. Ez a bérlésnél kézzel módosítható.

Tartozékok mezőnél a Cikktörzsben felvett aktív, tartozéknak jelölt cikkek jelennek meg. A jármű adatlapján kiválasztott cikkek elérhetőek lesznek bérlés esetén, mint az adott jármű mellé bérelhető tartozékok. A cikkeket a jármű adatlapján is van lehetőségünk beárazni, de ezt szintén megtehetjük bérlésnél is.

Megadhatunk egy-egy kérdéssort a kiadáshoz és a visszavételhez is. Ezek a kérdések a kiadás / visszavétel oldalon jelennek meg. Újat létrehozni vagy meglévőt módosítani a beállítások oldalon lehet.

Amennyiben rendelkezünk a jármű sematikus ábrájával, azt itt adhatjuk meg. Ez az ábra fog megjelenni a kiadás / visszavétel oldalon. Ha nem adunk meg ábrát, a rendszer az alapértelmezett fogja használni.

Amennyiben mindent megfelelően kitöltöttünk, mentsük el a járművünket a lap tetején vagy a lap alján lévő Mentés gombbal. Ha mégsem szeretnénk elmenteni az új járművet, akkor kattintsunk a Mégse gombra.

Csak annyi járművet tudunk felvenni, amennyit az előfizetett csomag enged. Ha elérjük ezt a limitet, akkor a rendszer automatikusan jelzi nekünk a Járművek oldalon. További járművek felvételére csak csomagbővítés vagy már meglévő jármű archiválása után van lehetőség.


Meglévő jármű módosítása


Rákattintva egy már meglévő járművünkre, tudjuk módosítani annak adatait, ugyan olyan felületen, mint új jármű felvételnél.

A módosító lapon találjuk az Archiválás lehetőségét is.Jármű archiválása

Jármű archiválására akkor lehet szükség, amikor egy jármű kikerült a járműparkunkból, például eladásra került.

Achiválás után a járműadatok és a hozzá kapcsolódó bérlések láthatóak maradnak, azonban módosítani már nem lehet rajtuk.

Az archiválás visszavonására a rendszeren belül semmilyen lehetőség nincs! (Ha mégis szükséges lenne egy archivált jármű visszaállítására, akkor ezt a kérelmet jelezze ügyfélszolgálatunknak).

Az archivált járművek automatikusan kikerülnek a Járműlistából, illetve a Naptárból, új bérlés nem kapcsolható hozzájuk, továbbá nem számítanak bele az előfizetett csomag maximum járműkeretébe sem. Ezeket a járműveket a továbbiakban az Archivált járművek menüpont alatt érhetjük el egy táblázatban, ahol az archiválás pontos dátuma és időpontja is látható. Az egyes sorokba kattintva láthatjuk a kiválasztott jármű adatait.


Járművekkel kapcsolatos értesítések


Abban az esetben, ha egy jármű műszakija két hónapon belül lejár, vagy a beállítások alapján hamarosan esedékes egy jármű szervizelése, a rendszer jelzi nekünk az értesítéseknél, a Figyelmeztetés fül alatt.

Ha már túlléptünk a Figyelmeztetésekben foglalt dátum és a rendszerbe nem vittünk fel új adatokat, akkor a tárgyi figyelmeztetés átkerül a Lejárat fül alá.

Szervizlista


A járművek szervizinformációit listába szedve láthatjuk ez alatt a menüpont alatt. Az egyes sorokra kattintva érhetjük el az adott járműre vonatkozó információkat.

A jármű egyéni szervizinformációi között láthatjuk az alapadatokat, illetve lehetőségünk van dokumentálni a legutóbbi szerviz dátumát és az aktuális km óra állást. A rendszer figyelmeztet minket, ha kisebb km adatot adunk meg, mint a legutóbbi ismert km állás. Az utolsó ismer km óra állást a rendszer a bérlésnél a kiadás, visszavételnél szereplő km óra állás mezőkből számolja. Segítségül a felület feltünteti ezt az adatot is.

A rendszer figyeli a legutolsó ismert km óra állást, illetve a legutolsó szerviz dátumát és amennyiben a járműre be van állítva szervizintervallum, akkor figyelmeztetést kapunk az esedékes szervizről. 

Az új szervíz a mentést követően az oldal alján egy táblázatban jelenik meg automatikusan, így biztosítva a jármű szervizeinek nyomonkövetését. Amennyiben rossz információkat vettünk fel, akkor a táblázat sorainak baloldalán megjelenő ikonnal törölhető az adott sor.